Μουσικές προτάσεις / μονολογώ / ονειροπολώ / Lyrics - Στίχοι

You don’t owe me – Lesley Gore


Wow. 100 χρόνια και μια πανδημία πέρασαν από την τελευταία φορά που έγραψα μέσα σε αυτό το μπλογκ. Καλά η πανδημία ακόμα δεν έχει περάσει αλλά τα χρονάκια μια χαρά, μπορώ να το πω κι από κάτι ρυτιδούλες εδώ που πέταξα. Εκεί που άκουγα μουσικούλα στα ακουστικά μου και έπλενα τα πιάτα, άτιμη κοινωνία, άρχισα να ακούω στο repeat το «You don’t own me”. Λέω ρε μήπως να το ποστάρω κανένα φβ έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, ρε μπα άστο. Μετά play ξανά, ρε μήπως τελικά να το βάλω, και τώρα πρέπει να κάτσω να γράψω και κείμενο και άστα. Και τότε μου ήρθε η φαεινή ιδέα. Ρε μήπως να το βάλω στο μπλογκ μου; Ε αυτό ήταν.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ημέρα της γυναίκας και ένα μήνα πριν τα γενέθλια της Lesley Gore νομίζω είναι είναι ένα καλό χρονικά σημείο για να το ποστάρω!

Λοιπόν, «You don’t own me”. Δεν ξέρω αν σας προϊδεάζει ο στίχος αλλά το λέει και το εννοεί η Lesley που λέει στον αγαπημένο της φίλε μου δεν σου ανήκω, δεν  θα μου πεις εσύ τι θα κάνω, θα κάνω ότι θέλω είμαι ελεύθερη και το αγαπώ που είμαι.

Αυτή η γλυκιά αντίθεση της μόλις 17 χρονών Gore να τραγουδάει ένα τέτοιο δυναμικό στίχο κουνώντας το δάκτυλο επιδεικτικά, που μου προκαλεί χαμόγελο με το τσαγανό της, έγινε από τα πρώτα τραγούδια που οι γυναίκες ζήτησαν την ανεξαρτησία τους.

Οι στίχοι αυτού του εμβληματικού φεμινιστικού ύμνου αναφέρεται πολλές φορές ότι ενέπνευσαν μέχρι και το φεμινιστικό κίνημα δεύτερου κύματος!

**Το φεμινιστικό κίνημα δεύτερου κύματος που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτησε κοντά στις 2 δεκαετίες διεκδικώντας την ισότητα των δύο φύλων.

Το 2015 ο original παραγωγός του τραγουδιού Quincy Jones  λίγο μετά τον θάνατο της Gore θα κάνει την διασκευή με μια άλλη 17χρονη, την Αυστραλιανή Grace που θα το φέρουν σε μια πιο κοντά στο τώρα hip hop-RnB εκδοχή.

Τότε που στην Σαββατιάτικη έξοδο δεν κοίταζε ο καθένας το κινητό του, δεν είχε swipe right or swipe left. Τότε που ο καβαλιέρος έπαιρνε την ντάμα του αγκαλιά και χόρευαν ένα όμορφο τραγούδι σαν κι αυτό εδώ!

Lyrics:

[Verse 1]
You don’t own me
I’m not just one of your many toys
You don’t own me
Don’t say I can’t go with other boys

[Chorus 1]
And don’t tell me what to do
Don’t tell me what to say
And please, when I go out with you
Don’t put me on display ’cause

[Verse 2]
You don’t own me
Don’t try to change me in any way
You don’t own me
Don’t tie me down ’cause I’d never stay

[Chorus 2]
I don’t tell you what to say
I don’t tell you what to do
So just let me be myself
That’s all I ask of you

[Post-Chorus]
I’m young, and I love to be young
I’m free, and I love to be free
To live my life the way I want
To say and do whatever I please

[Chorus 1]
And don’t tell me what to do
Oh, don’t tell me what to say
And please, when I go out with you
Don’t put me on display

[Chorus 2]
I don’t tell you what to say
Oh, don’t tell you what to do
So just let me be myself
That’s all I ask of you

[Post-Chorus (Fade)]
I’m young, and I love to be young
I’m free and I love to be free
To live my life the way I want
To say and do whatever I please

Share your comment :)