Μουσικές προτάσεις

Lino Cannavacciuolo – Altalena, Από τα πιο όμορφα βαλσάκια που έχω ακούσει ποτέ!


Πρώτη φορά το άκουσα στο αυτοκίνητο καθώς οδηγούσα και μπορώ να πω ότι το ερωτεύτηκα με το πρώτο άκουσμα!
Αν και για να πω την αλήθεια σκέφτομαι μήπως το έχω ξανακούσει σε κάποια ταινία ή σειρά, δεν είμαι σίγουρη. Είμαι όμως σίγουρη για το πόσο υπέροχο κομμάτι είναι!

Αν το ακούσω μία φορά μετά θέλω να το ξανακούσω και δεύτηερη και τρίτη και ού το κάθε εξής…! Είναι εθιστικό!

7 thoughts on “Lino Cannavacciuolo – Altalena, Από τα πιο όμορφα βαλσάκια που έχω ακούσει ποτέ!

 1. Salerosa, γεια σου..
  Eίναι το κομμάτι αυτό, το ‘Altalena’, που κλείνει την -θεϊκή, για μένα έστω- σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, “4”, στο τελικό επεισόδιο “Για Πάντα…”.

  Κυριολεκτικά το λέω αυτό, ότι ήταν μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών που εγώ έχω παρακολουθήσει στην Ελληνική τηλεόραση (και εκτιμώ πως όχι μόνον εγώ την “είδα” έτσι, αλλά και πολλοί-πολλοί άλλοι).., και που πραγματικά ο άνθρωπος, ο Χριστόφορος, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη μελωδία από αυτήν για να δώσει το ‘happy (όσο όμως και “προβληματιστικό”, για τον θεατή) end’ στην σειρά του (μιας βλέπεις που είχε ΚΑΙ την μουσική της επιμέλεια, πέραν όλων των άλλων του “καθηκόντων”). Σε συνδυασμό δε κιόλας και με τον μονόλογο-επίλογο που ο ίδιος απαγγέλει εκεί, στο τέλος, για το τι σημαίνει γι’ αυτόν (τον ήρωα, τον “Πέτρο” δλδ.) το “Για Πάντα…”, κάποιος θεατής που το βιώνει αυτό, απλώς “πεθαίνει” από ψυχολογική αγαλλίαση και χαρά, και από την σχεδόν τέλεια ολοκλήρωση του ‘είναι’ του!..

  Ειλικρινά..όποτε βλέπω αυτό το -τελικό- μέρος της σειράς, με πιάνουν τέτοια πολλά δάκρυα συγκίνησης, για πολλούς και ποικίλους λόγους.. τόσο για τα σοφά (αν και ήδη βέβαια πολύ γνωστά, μα και ξεχασμένα απ’ όλους μας, στην καθημερινότητα) λόγια-νοήματα που μας δίνει αυτός ο φοβερά ταλαντούχος άνθρωπος, με την συγγραφικότητά του, τον τόνο της φωνής και το νόημα που δίνει στις λέξεις αυτές,.. όσο και με το συνδυασμό (των λόγων του αυτών) με την αγγελική θα έλεγα, κι εντελώς ψυχοθεραπευτική και γλυκύτατη μελωδία του ‘Altalena’! Πραγματικά δακρύζω έντονα, και καταλήγω εύκολα και σε λυγμούς συχνά, με αυτό το συνδυασμένο σκηνικό του προφορικού λόγου και της μουσικής ΑΥΤΗΣ..
  Την ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ που θα το δω, με “πιάνει”!..

  ..Και πιστεύω ότι για κάτι τέτοιες μουσικές, και για κάποια τέτοια νοήματα..
  (και πόσο περισσότερο μάλλον όταν αυτά τα 2 “παντρεύονται”, και σου κάνουν το μυαλό σου να ξυπνάει, να γλυκαίνεται τόσο..και τελικά να ανασταίνεται,.. σε αντίθεση από την όλη άλλη σαπίλα, διαστροφή,..κακία, που οι περισσότεροι άλλοι τριγύρω κοιτάνε διαρκώς να στις τροφοδοτούν, έτσι ώστε να σε “κοιμίζουν” ψυχολογικά εντελώς, και άρα έτσι να σε ελέγχουν και να σε χειραγωγούν πλέον άνετα έπειτα..)
  ..πραγματικά αξίζει κανείς να ζει απλώς και μόνο για να τα βιώνει, να τα κατανοεί & αισθάνεται στη συνέχεια, όσο και –τελικά– για να τα υλοποιεί!!

  “..Έρωτας! Απλά, τα Πάντα.. Ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει Για Πάντα… σ’ αυτόν τα χρωστάμε ΟΛΑ!! Στον Έρωτα….και στις σκέψεις!!!…. . . .”

  Ελπίζω πλέον να σου έλυσα την απορία σου, για το “αν είχες ξανακούσει το ‘Altalena’, σε σειρά (…) ή ταινία..”.

  Και να ‘την τώρα πάλι η υγρασία – στα μάτια μου.. “Άτιμο” πράγμα βρε παιδί μου αυτή η ψυχή, και τα “παιδιά της”..: τα συναισθήματα!…

  Να είσαι Πάντα καλά Salerosa μου..και σου εύχομαι εγκάρδια, να ΝΙΩΘΕΙΣ,…και να ΘΥΜΑΣΑΙ..

  …Για Πάντα!!!…
  .
  .
  .
  Δημήτρης.

 2. @Δημήτρη σε ευχαριστώ για το υπέροχο σχόλιο σου. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους με αισθήματα και συναισθήματα, να νιώθουν για να ζουν.

  Σε ταινίες και σειρές η μουσική υπόκρουση είναι πολύ σημαντικό πράγματα γιατί μπορεί να φορτώσει τόνους συναισθημάτων ή ακόμα και να την καταστρέψει. Οπότε σε καταλαβαίνω όταν μιλάς για αυτό το φινάλε:) Και όντως μου λύθηκε η απορία τώρα που έπαιξε η επανάληψη της σειράς και πέτυχα το περιβόητο φινάλε.

  Και να ξέρεις πως θα κρατήσω αυτό το ‘να ΝΙΩΘΕΙΣ και να ΘΥΜΑΣΑΙ’΄.

 3. @vess Όχι!! Βαλς είναι!! Απλά είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς αν δεν ασχολείται πολύ με αυτά! Ο ρυθμός στο βαλς είναι ΠΑΜ παμ παμ, μετράμε τρεις φορές και η πρώτη φορά είναι η πιο τονισμένη.

Share your comment :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s