Λογοτεχνία - Ποίηση / Σοφοκλής - Sophocles

“Έρως ανίκατε μάχαν…” ~~ Σοφοκλέους: Αντιγόνη


Μια πολύ γλυκιά ανάμνηση από το λύκειο ήταν η Αντιγόνη του Σοφοκλή και μου έχει μείνει χαραχμένο to γνωστό χορικό με το Έρως ανίκατε μάχαν…

Που να το περίμενα όμως ότι μετά από τόσα χρόνια θα κάνω και μία εργασία πάνω στο ίδιο έργο αλλά σε μία διαφορετική ‘έκδοση’ του..

Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νέάνιδος εννυχεύεις, φοιτάς δ’ υπερπόντιος εν τ’αγρονόμοις αυλαίς, καί σ’ούτ’ αθανάτων φύξιμος ουδείς ούθ’αμερίων σέ γ’ανθρώπων. Ο δ’έχω μέμηνεν.

Μετάφραση

Έρωτα, που δε γονάτισες ποτέ στον πόλεμο,
Έρωτα, που ορμάς και γεμίζεις την πλάση,
που στ’ απαλά τα μάγουλα
της κόρης νυχτερεύεις,
που σεργιανάς τις θάλασσες 785
και των ξωμάχων τα κατώφλια,
κανείς δε σου γλυτώνει
μηδέ θνητός
μηδέ αθάνατος.
φωλιάζεις στο κορμί και το μανίζεις.

7 thoughts on ““Έρως ανίκατε μάχαν…” ~~ Σοφοκλέους: Αντιγόνη

  1. Για την ιστορία δεν θυμάμαι κάποιες, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές στην ανίκητη δύναμη του έρωτα στην ελληνική μυθολογία. Π.χ. ο Δαναός, βασιλιάς της Λιβύης, είχε 50 κόρες και ο Αίγυπτος 50 υιούς. Όταν ο Αίγυπτος ήθελε να υποχρεώσει τον Δαναό να παντρευτούν οι υιοί του τις κόρες του Δαναού, ο Δαναός έφερε αντιρρήσεις γιατί αυτό θα σήμαινε την επικράτηση του Αίγυπτου στην περιοχή – χαρακτηριστικό των παλιών πατριαρχικών κοινωνιών. Όμως ο Αίγυπτος επέμενε και ο Δαναός είπε στις κόρες του να συμμορφωθούν, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου να σκότωναν τους άντρες τους. Έτσι και έγινε, μόνο που μία Δαναΐδα, η Υπερμνήστρα, ερωτεύτηκε τον άντρα της Λυγκέα (όταν διαπίστωσε ότι ήταν καλός και συνετός σε αντίθεση με τα αδέρφια του που ήταν ωφελιμιστές)
    και δεν μπόρεσε να τον σκοτώσει, παρότι ήξερε ότι αν παράκουγε την προσταγή του πατέρα της αυτό σήμαινε θάνατο. Δικάστηκε αλλά αθωώθηκε μετά από παρέμβαση της ίδιας της Αφροδίτης.

    Εξού και η κλασική ρήση “Πίθος των Δαναΐδων”. Αναφέρεται στην μετά θάνατον τιμωρία των 49 Δαναΐδων που σκότωσαν τους άντρες τους, που οι 3 κριτές του Άδη τις τιμώρησαν να ρίχνουν συνέχεια νερό σε ένα πιθάρι που δεν έχει πάτο.

    Υπενθυμίζω ότι αυτή η ιστορία είναι μυθολογία έτσι; 🙂

  2. Infidel είσαι πολύτιμος για τις πληροφορίες σου και για τις γνώσεις σου σε αυτό το μπλογκ!!!!!! Και μία τέτοια ώρα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι: ναι έρωτα είσαι ανίκητε εις την μάχη!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Σε καιρούς σαν και αυτούς που ζούμε ο έρωτας είναι διέξοδος. Σαν λύση όμως για τα προβλήματα της χώρας δεν ξέρω πως θα μπορούσε να λειτουργήσει… εκτός και αν η Μέρκελ ερωτευτεί κανέναν Έλληνα και αρχίσει να μας φέρεται πιο ανθρώπινα, χε χε χε… Τέλοσπάντων ας μην δώσουμε πολιτική χροιά. Και εγώ άνεργος είμαι και αν δεν είχα φίλους/αγάπη/χρώματα στη ζωή μου μάλλον θα είχα φουντάρει.

  4. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες! Όντως ο έρωτας μπορεί να είναι μια διέξοδος! Όσο για την Μέρκελ ας το ευχηθούμε μπας και δούμε άσπρο φως!!χα χα χα!!!

Share your comment :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s